Nieuws

Congresboek JD Leiden Haaglanden 15 december 2015

Beste allemaal,

Het congresboek van de JD Leiden Haaglanden kun je bezichtigen via deze link. We hopen dat jullie er klaar voor zijn en net zoveel zin hebben als wij in een terugblik op het afgelopen half jaar!

Met vrijzinnige groet,

JD Leiden Haaglanden

Internationalisering van het onderwijs

Door: Julian de Reus

Gisteravond vond in Café Rootz in Den Haag een activiteit plaats van de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden met het thema 'Internationalisering van het onderwijs'. De centrale vraag van de avond:

in hoeverre moeten Europese en internationale onderwerpen in het onderwijs worden opgenomen? Om deze centrale vraag te beantwoorden, waren Tibbe van den Nieuwenhuijzen en Ingrid van Engelshoven uitgenodigd om hun opvattingen en ideeën te delen. Van den Nieuwenhuijzen is de Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, en Van Engelshoven is D66-wethouder in Den Haag met de portefeuille KIJO (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs).

De relevantie van dit onderwerp voor deze regio maakt Van Engelshoven direct duidelijk door aan te geven dat ruim de helft van het internationale onderwijs in Nederland geconcentreerd is in de regio Den Haag. De stad is echter geen studentenstad zoals Leiden, Delft en Rotterdam. Van Engelshoven streeft ernaar om van Den Haag, een stad met internationale allure, ook een studentenstad te maken met internationale opleidingen.

Een belangrijke kwestie voor Van den Nieuwenhuijzen is om in het onderwijs meer internationale, en met name Europese, vakken in het curriculum op te nemen. 'De helft van onze wetgeving komt direct of indirect vanuit Brussel', zo verklaart hij. Jongeren moeten weten waar beslissingen genomen worden die voor hen belangrijk zijn. Ook moeten jongeren weten hoe zij besluitvorming kunnen beïnvloeden. Nu Europese instituties in toenemende mate een rol spelen in de politieke besluitvorming, dient dit samen te gaan met een toename van kennis op dit gebied. Waar kan dit beter worden ontwikkeld dan in het onderwijs?

De reacties van de aanwezigen zijn echter kritisch. Is de werking van de Europese Unie niet te complex om op de lagere en middelbare school te behandelen? Beide sprekers zijn het erover eens dat dit niet per se zo hoeft te zijn. 'We moeten het concreet maken voor jongeren', aldus Van den Nieuwenhuijzen. De wethouder is het hiermee eens en licht dit toe aan de hand van een voorbeeld. 'Ik heb mij moeten verdiepen in complexe materie met betrekking tot 'geoblocking'. Dit kostte mij veel tijd en moeite, maar toen ik het begreep, wist ik dat dit onderwerp eenvoudig concreet te maken is. Veel jongeren gebruiken tegenwoordig Netflix. Waar het op neerkomt, is dat video's die in Spanje wel beschikbaar zijn, vaak niet bij ons beschikbaar zijn. Als ik dit aan jongeren vertel en zeg dat wij dit op Europees niveau kunnen veranderen, wordt Europese besluitvorming voor veel jongeren een stuk interessanter.'

Naast de lagere en middelbare school is het volgens Van den Nieuwenhuijzen ook van groot belang dat scholieren op mbo-niveau beter begrijpen hoe Europese instituties werken. Mbo-scholieren komen na hun opleiding immers vaak terecht in sectoren waar Europese instituties een dominante rol spelen, zoals de agrarische sector. Van den Nieuwenhuijzen heeft een voorstel ingediend bij de Europese Commissie om beslissingen die jongeren direct aangaan, eerst te testen voordat de plannen worden uitgevoerd. De wethouder steunt dit initiatief en doet hier nog een schepje bovenop. In plaats van jongeren alleen bij de voorbereiding van voorstellen te betrekken, moeten jongeren ook worden betrokken bij de uitvoering van de plannen. 'Er valt nog veel te halen', volgens wethouder Van Engelshoven. 'Politici hebben nog steeds de neiging om voor de jongeren te spreken, zonder de jongeren actief te betrekken.'

Op deze opmerking van de wethouder komt direct een reactie van Christiaan Wever, voorzitter van de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden. 'Ik ben nu anderhalf jaar bestuurslid van deze regio, maar ben tot dusver slechts twee keer door D66 gevraagd om meer betrokken te raken bij de besluitvorming van de partij.' Dit gaat volgens Wever bij andere politieke jongerenorganisaties niet anders. Van Engelshoven antwoordt dat het zeker meer kan en ook zou moeten. De Jonge Democraten zijn meestal echter mondig genoeg om die betrokkenheid zelf af te dwingen.

Aan het einde van de avond heeft de Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken nog een belangrijke boodschap voor de aanwezigen: laat van je horen. 'Bel mij of mail mij. Laat mij weten wat jullie belangrijk vinden.' Een bemoedigend slot van een interessante en leerzame avond.

 

Jonge Democraten Leiden-Haaglanden verontwaardigd over het toekomstig tram beleid

De Jonge Democraten Leiden - Haaglanden zijn niet tevreden over de gang van zaken omtrent de verbouwingen van het tramspoor en haltes. Alle haltes en tramsporen in Den Haag worden momenteel aangepast in verband met de komst van nieuwe trams. Daarom is de verbazing bij de jongeren des te groter, aangezien bij deze verbouwingen niet overal actuele vertrektijden bij de haltes worden geplaatst. Het komt te vaak voor dat mensen staan te wachten bij een halte en geen idee hebben wanneer en überhaupt of de tram nog komt. Informatie is momenteel niet beschikbaar bij veel haltes en in de huidige tijd dient een stad als Den Haag voorop te lopen in dit soort zaken!

De verbouwingen van de tramsporen en haltes zijn uiteraard een goede zaak. Den Haag loopt achter op het gebied van het OV en dat draagt uiteraard niet bij tot het aanmoedigen van het gebruik ervan. Wanneer men dan besluit deze verbouwingen door te zetten en in te zetten op een beter tram netwerk in Den Haag, moet ook gestreefd worden het beste eruit te halen wat erin zit. Inwoners van Den Haag staan momenteel te vaak in de kou en de regen te wachten op trams die niet komen.

De Jonge Democraten zijn zich ervan bewust dat een tram af en toe uitvalt en te maken heeft met vertragingen. Anno 2015 is het echter wel noodzakelijk dat iedereen hiervan op de hoogte is! Wanneer de gemeente Den Haag er niet voor zorgt dat er actuele vertrektijden bij alle haltes geplaatst worden, negeert de volksvertegenwoordiging de inwoners die afhankelijk zijn van de tram.

Bovendien past dit beleid niet bij een milieuvriendelijke stad die OV gebruik aanmoedigt. Den Haag heeft de vuilste straat in Nederland en staat daarnaast met drie straten in de top tien van de vuilste straten van Nederland. De gemeente dient er daarom alles aan te doen om de fiets en het OV zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De Jonge Democraten Leiden-Haaglanden roepen de gemeente op verantwoordelijkheid te nemen, te luisteren naar haar inwoners en actuele vertrektijden bij de haltes te plaatsen!

 

Christiaan Wever, voorzitter Jonge Democraten Leiden-Haaglanden

0614871790

Nieuwe Bestuursleden!

Op de ALV van 8 september zijn Thijs van Luijt en Duygu Yilmaz toegetreden tot het bestuurd van de JD Leiden-Haaglanden. Thijs is de nieuwe Penningmeester en Duygu de nieuwe Algemeen Secretaris. Wij wensen hen heel veel plezier en succes toe!

 

 

Uitslag bestuursverkiezingen 17 juni

Den Haag - Afgelopen dinsdag is er op de AAV een nieuw bestuur verkozen. Rutger Broer (Voorzitter), Mark de Groot (AS), Leon Bosma (Politiek) en Christiaan Wever (Promotie) bekleden nu een nieuwe functie binnen het afdelingsbestuur. Op de organisatiepagina zal dit zo snel mogelijk worden aangepast. Het aantreden van nieuwe bestuursleden brengt helaas ook het vertrek van hun voorgangers met zich mee.

Het nieuwe bestuur wil Milan Assies, Luck van Leeuwen en Tessa Lansbergen nogmaals hartelijk bedanken voor hun gepassioneerde inzet voor onze afdeling het afgelopen jaar en wenst hun veel succes met wat er op hun pad komt de komende tijd! Hopelijk komen jullie nog vaak langs bij onze activiteiten!

Nieuws

Congresboek JD Leiden Haaglanden 15 december 2015

Beste allemaal, Het congresboek van de JD Leiden Haaglanden kun je bezichtigen via deze link. We hopen dat jullie er klaar voor zijn en net zoveel zin hebben als wij in een terugblik op het afgelop...

Lees meer...

Weblog

Activiteitsverslag - de Metropoolregio

Deze laatste woensdag van november zijn we in Delft in gesprek gegaan over de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voor mij als Delftenaar uit het Leiden-Haaglanden-bestuur is dit dan ook een mooie t...

Lees meer...

dinsdag 21 november 19:30
Fake News en Populisme - Leiden-Haaglanden
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
dinsdag 28 november 19:30
Politiek Poker - Leiden-Haaglanden
donderdag 30 november 19:30
Campagnebrainstorm - Leiden-Haaglanden
zaterdag 02 december 11:00
PI-Dag - Politiek Inhoudelijke Dag - Landelijk
dinsdag 05 december 19:30
AAV 5 december - Leiden-Haaglanden
donderdag 07 december 19:30
Schrijfmarathon voor Amnesty - Landelijk
donderdag 14 december 12:00
IFLRY Congres - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitter

© 2017 Jonge Democraten